Warcraft: A kezdetek – Kritika

Warcraft: A kezdetek – Kritika

Posted by on máj 27, 2016 in CineReview, Filmek

Megnéztük a moziban a sok éve áhított, és két éve készülő Warcraft filmet! Hogy jó lett-e? Kritikánkból megtudhatjátok!

Warcraft-movie-Human-and-Orc

Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy a Warcraft az egyik legfontosabb cím a játéktörténelemben. A stratégiai játékok generációira is nagy hatással volt, az MMO piacon példaértékű volt hosszú éveken át, a cinematic videók pedig máig a leghangulatosabb munkák, amiket láttam. Blizzardék emellett egy olyan történetet építettek az orkok és emberek csatája köré, amivel sok-sok regényt töltöttek már meg. Ugyan a World of Warcraft ideje jól érezhetően leáldozóban van, de maga a világ köszöni szépen, él és virul, a rajongók pedig a fél lábukat odaadnák egy Warcraft 4-ért!

A mozifilm már évekkel ezelőtt indokolt lett volna, de a Blizzard nem érezte még eléggé felkészültnek magát, hogy a féltve dédelgetett üdvöskéjét a nagyvászonra vigye. Mert hát nem is volt kérdés, hogy a rendezésbe az eredeti írók is bele fognak szólni. Végül megtört a jég, és a Blizzard kísérleti jelleggel átadta a címet egy rendezőnek, és minden segítséget megadott, hogy ez a dolog működhessen. Elérkezett a várva várt pillanat, mi is láttuk a filmet!

Zag-zag!

Észrevettétek, hogy a Warcraft film körül nem volt annyira brutális nagy hype, mint kellett volna? Ennek nem az az oka, hogy az embereket ne érdekelte volna, sőt, hujuj… viszont a rajongók féltek. Féltek, hogy kedvenc fantasy világuk, melyen oly sokan felnőttek, esetleg nem kap méltó feldolgozást. Jogos a félelem, és bizony sok mindenen elbukhatott volna a dolog. Például ha a film nem eléggé “Warcraft”. Ha stílus idegen, ha hűtlen az alapokhoz. Vagy ha a sztorit elferdítik, esetleg kihagynak részeket, vagy túl sokat adnak hozzá. De ezeken felül a totális K.O. az lett volna, ha mint mozifilm élvezhetetlen. És bezony ezekre meg volt az esély, ezért volt jogos a rettegés.

De nyugi, srácok, mindent kipipálhatunk!

img8-897x494

A Warcraft film számomra pontosan olyan volt, mint amit elvártam! De mielőtt kifejteném, azt azért érdemes tisztázni, és fejben tartani: ez nem egy World of Warcraft film. Ez egy Warcraft film. Érteni?

A történet a kezdeteket meséli el, mikor is Draenor a teljes pusztulás szélén áll, és az azt benépesítő orkok már nem tudnak hova menni. A nélkülözés miatt barbár életmódjuk a dranei szomszédjaikat elsöpörte, a klánok a történelemben talán először tűrik meg egymást egy helyen. De van egy próféta, egy nagy hatalmú ork, Gul’dan, aki új otthont ígér az orkoknak. Ehhez nem kell mást tenniük, csak démoni mágiával, a Fellel megfertőzni saját testüket, és legyilkolni mindenkit, aki ellenszegül. Jó terv. Durotant, aki épp fia születését várja, kétségek gyötrik, mert nem bízik a gonosz mágiában, viszont szeretné megmenteni a népét is. Barátjával, Ogrimmel a nagyravágyó és kegyetlen Feketekéz főnök mögött szállnak harcba az óriási portálon túl váró veszedelmekkel.

A másik oldalon Azerothon az emberek királyságai békében élnek, réges rég nem láttak már háborút, így hát mindenki jó kedvű és laza. Kivéve Khadgart, a fiatal varázslót, aki megérezte a gonosz mágiákat, és válaszokért Viharváradra utazik, ahol Anduin Llothar parancsnok a helyőrségeket ért támadásokat vizsgálja. Válaszok után kutatva a misztikus Őrzőhöz, Medivhez fordulnak, mert csak az ő segítségével veheti fel a harcot az emberiség az idegen lények inváziójával szemben.

A sztorinak több főhőse is van, Durotan és Llothar jelképezik a Hordát és a Szövetséget. Mindketten hősök, becsületes és bátor harcosok, akik a népüket és szeretteiket akarják megvédeni. De mindkét oldalon árulás és gonosz erők leselkednek, így a két hős kénytelen lesz összedolgozni, ha meg akarják akadályozni a háborút.

warcraft-2

Spoiler mentes sztori összefoglalónkat hallották. Igen, spoiler mentes, ugyanis sokan vannak, akik nem ismerik túlzottan a Warcraft előzményeit, és épp ez miatt számukra nagyon érdekes és izgalmas eseményeket és fordulatokat ígér a film. Még én is elismerően bólogattam egy-két olyan jeleneten, amiről tudtam a regények és a játék által, hogy be fognak következni, de a filmbe mégis nagyon hatásosak voltak.

A sztori tehát rendben van, elejétől a végéig hű az eredetihez, csak annyira minimális változtatásokkal, ami filmes szempontból indokolt. Na és a világ? Mi van a világgal? Átjött a Warcraft hangulat?! Át ám, de még hogy!

Lok’tar!

Gyakorlatilag a készítők megfogták a Warcraft 1-2-3 játékokat, leporolták a régi modelleket és dizájnt, és szinte mesteri pontossággal ültették mindezt át a filmvászonra. A terep, a városok, a páncélok, fegyverek, ruhák és egyéb apróságok, mind 100%-osan hűek ahhoz a (mára) retro hangulatú, de mégis monumentális és bevállalós fantasyhoz, amit a Warcraft képvisel. Nincsenek stílus idegen marhaságok, és bár a film igyekszik a realitás talaján maradni a hangulat érdekében, néha elrejtenek egy-két utalást a játékokra, amit lehet hogy csak a rajongók értenek, de ők piszok jót szórakoznak rajtuk.

Karakterek? Milyenek a karakterek? Ork részről azt hiszem nem lehet panaszunk, szemet gyönyörködtető CGI munkát adtak ki a kezükből a készítők, és szerencsére nem minimalizálták ezeknek a jeleneteknek a számát. Az ember hősök is hasonlítanak magukra, és szerintem a színészek is nagyon jól teljesítettek, nem igazán tudnék kivetnivalót találni a munkájukban. Ami a karakterük kibontakoztatását illeti, nos, ott már vannak bökkenők. Sok hőst ismerhetünk meg, mindegyikük érdekes és izgalmas, az idő viszont korlátozott, tehát nincs esélye mindegyiküknek kibontakozni. Ez miatt egyes karaktereknek nem egészen tiszta, hogy mit miért tesz, hogy mit akar, és a tettei végülis hova vezetnek. Kicsit olyan érzés néha, mintha a film őrült tempója gyors lenne számukra, és ezért olykor kilógnak az események sorából.

warcraft-movie-review-0005-1500x844

A történet vezetésre is igaz a botladozó tempó, ami a hullámzását tekintve már konkrét hibának róható fel. A film elképesztő energiával indul be, a legelső perctől fogva pörögnek az események, egyetlen perc pihenőt sem hagyva a nézőknek. Ugyanez igaz a film végére, ahol csak kapkodjuk a fejünket, és törölgetjük örömkönnyeinket. Viszont a film közepén valahogy megtörik ez a tempó, az adrenalin pumpa helyett túl lassú és óvatos jelenetek követik egymást, amikkel úgy nem is lenne gond, de a film teljes egészét vizsgálva elég botladozó részeknek érződnek. Aztán persze újra felpörög minden, csak győzzünk magunkhoz térni!

Ezt a kis esetlenséget leszámítva a film nagyon jól össze van rakva, a szálak megfelelően el lettek varrva, és tiszta út nyílik a folytatások felé. Ha nem Warcraft film lenne, akkor óriásit csattanna ez a sztori, mert történetileg és filmtechnikailag is egy csodálatos munka. Viszont mint Warcraft, valahogy elmarad az üdvrivalgás, elmarad a tapsvihar és a tűzijáték. Így is egy fantasztikus élmény, de ott lebeg a nézők feje felett, hogy valamit mi még nem láttunk. Van itt még valami, amit rejtegetnek előlünk a készítők.

Birds-eye-view-of-a-battle-in-Warcraft-1000x600

Értékelés

És jól érezzük. A Blizz megmondta, hogy ez egy próba lesz a részükről, és a filmnek ennek megfelelően ilyen érzete is lett. Egy szárnypróbálgatás, a határok feszegetése, a nézők próbára tétele. Nem rengette meg a világot, és nem fakadtak sírva örömükben a rajongók, de nem is hagyott maga után elégedetlenséget, vagy csalódást. Egy baromi látványos, kellemes film volt, mely megfelelően és tisztességgel dolgozta fel az alapművet.
Mivel az eredmény nagyon jóra sikeredett, ezért itt a lehetőség tovább vinni a kalandot, kicsit merészebbnek lenni, de megtartva ezt a remek hangulatot és igényességet! Várjuk a második filmet, reménykedve egy Thrall és Arthas sztoriban!


Pontszám: 8.5/10

Pro:

+Igazi, “régi” Warcraft hangulat
+Látvány
+Jól összerakott cselekmény

Kontra:

-Kissé akadozó tempó

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.